Image Alt

The Edge Adventures

Bergsteigerdorf uitgelicht: Mallnitz in Karinthië (Hohe Tauern)

Mallnitz is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, gelegen in het district Spittal an der Drau en ligt midden in Nationaal Park Hohe Tauern. Het ligt op 1.200 meter hoogte en behoort tot de 21 Alpine Parels van Oostenrijk. Het dorp heeft ongeveer 750 inwoners. Mallnitz is ook bekend om de Tauernschleuse (Tauernspoortunnel). Deze verbindt Böckstein met Mallnitz en is een alternatief voor de drukke snelweg A10. Het dorp is een typisch ‘Bergsteigerdorf’ vanwege alle klim-, hike- en fietsmogelijkheden en het heeft het officiële predikaat van ‘Höhenluftkurort’: de lucht is hier zeer schoon!

Het ortscentrum ligt tussen het Tauerntal, het Seebachtal en het Dösental en wordt omgeven door prachtige bergkammen. Mallnitz heeft een eigen skigebied, de Ankogel, vernoemd naar, jawel, de Ankogel (3.250m.). Vanuit Mallnitz kun je ook andere drieduizenders beklimmen, zoals de Säuleck (3.060m.) en de “Tauernkönigin”: de Hochalmspitze (3.360m.).

Hiken

Mallnitz is als hoogdal ingebed in de kammen van de omringende bergen en is daardoor een uitgelezen startpunt voor bergwandelingen. Er zijn alleen al in en om Mallnitz routes en tochten van zo’n 150 kilometer aan wandelpaden – van lange relatief vlakke dalwandelingen, avontuurlijke alpenweiden- en huttenwandelingen tot intensieve bergtochten tot de toppen van de drieduizenders.

Ook loopt de Alpe Adria Trail door Mallnitz. De Alpe Adria Trail is een grensoverschrijdende 750 kilometer lange wandelroute die loopt vanaf de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de 3.798 meter hoge Großglockner, tot aan de Adriatische Zee. In 43 etappes, elk met een lengte van ongeveer zeventien kilometer, loopt de trail door Karinthië, Slovenië en Friuli-Julisch Venetië.

Het geografische eindpunt van de Alpe Adria Trail is Muggia, iets ten zuiden van de majestueuze havenstad Triëst. De trail volgt het water in al zijn vormen, van het eeuwige ijs van de Glockner via watervallen, rivieren en meren tot aan de zee. De paden waren er eigenlijk altijd al, maar de afgelopen jaren zijn ze voor het eerst in hun totaal in kaart gebracht.

Dit was nog niet alles! Het hele artikel lezen? Dat kan door te klikken op het logo van de NKBV! Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. (en er volgen nog veel meer mooie stukken over Mallnitz en omgeving!)

tell me more

Enter your details below and learn about all the perks you get by The Edge Adventures.