Image Alt

The Edge Adventures

Miniserie: de NKBV & de Alpenverein – deel 2

De afgelopen twee zomers en winter heb ik voor de Oostenrijkse Alpenverein gewerkt (sectie Mallnitz, mijn heimat). Was het in de zomer nog met zaag en pikhouweel de bergen op en de bossen in om de lawine- en stormschades van de afgelopen winters op te ruimen en de wandelwegen weer veilig en begaanbaar te maken, daar zijn de winterwerkzaamheden vooral gericht op het begaanbaar houden van o.a. de winterwanderwegen.

Wat veel mensen echter niet weten is dat het onderhoud en de renovaties van de berghutten mede dankzij een aanzienlijke jaarlijkse bijdrage van de NKBV worden gefinancierd. Tijd dus om daar wat dieper op in te gaan!

In deze miniserie doe ik uit de doeken hoe de samenwerking tussen de NKBV en de Alpenverein is ontstaan, hoe de samenwerking nu is en hoe er precies wordt samengewerkt en welke hutten er in Mallnitz dankzij hulp van de NKBV zijn opgeknapt. In deel een had ik het over de lange geschiedenis van NKBV en de verschillende vereins. In dit tweede deel: de NKBV en de HOF!

NKBV, de HOF en de Alpenverein

In 1977 is er een stichting opgericht om verbouwingen van berghutten in de Alpen te ondersteunen. Het Hutten Ondersteunings Fonds, ook wel HOF genaamd, beheert schenkingen van NKBV-leden om deze in te zetten bij initiatieven om de infrastructuur van berghutten in de Alpen te verbeteren. Alpenhutten kunnen financiering aanvragen bij de HOF voor de verbetering en ontwikkeling van hun accommodaties.

De stichting HOF staat weer los van het Gegenrecht Fonds, waar de NKBV en haar leden jaarlijks een financiële bijdrage van €400.000 per jaar leveren. Anders dan bij het Gegenrecht Fonds, waar automatisch een deel van het NKBV-lidmaatschapsgeld naartoe gaat, schenken donateurs via de stichting HOF specifiek geld voor de ondersteuning van hutten.

Het Gegenrecht is een wederzijds recht op het gebruik van elkaars hutten en wandelpaden. Dankzij deze overeenkomst kunnen NKBV-leden met korting overnachten in de hutten van onze zusterverenigingen en gebruikmaken van goed onderhouden paden in de Alpen.

De aangesloten leden van het Gegenrecht Fonds hebben de gezamenlijke taak om te zorgen voor het onderhoud, beheer en de aanleg van paden en hutten in de Alpen. Zo heeft elk lid van een aangesloten Alpen- of bergsportvereniging te maken met dezelfde regels, kosten en voordelen in de hut en blijven de overnachtingen in de ongeveer 1800 aangesloten berghutten betaalbaar.

Geschiedenis

Het Gegenrecht Fonds is in 1987 opgericht door de Duitse, Oostenrijkse, Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpenverenigingen. Andere aangesloten verenigingen die hutten bezitten zijn, de Zuid-Tiroolse, Sloveense, Ticinese, en Zwitserse Academische Alpenverenigingen. Aangesloten verenigingen die geen hutten bezitten zijn de Club Alpin Belge (CAB), de Luxemburgse bergsportvereniging en de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV).

Het internationaal Gegenrecht is momenteel van toepassing op 545 hutten van de Oostenrijkse Alpenclub (ÖAV), de Duitse Alpenclub (DAV) en de Zuid-Tiroolse Alpenclub en op nog eens 1.300 hutten in Zwitserland, Liechtenstein, Frankrijk, Italië, Spanje, Slovenië, België en Luxemburg.

Onderhoud aan paden en hutten

De Oostenrijkse en de Duitse Alpenverenigingen onderhouden bij elkaar ongeveer 40.000 kilometer aan wandelpaden. De regio’s van deze Alpenverenigingen zorgen ervoor dat paden en markeringen in de omgeving van hun hutten netjes onderhouden zijn. Bij de Wegewart, de padenwacht van de regio, melden toeristen en locals ontbrekende markeringen of gevaarlijke situaties.

Deze padenwacht gaat op onderzoek uit en schakelt mensen in om de schade te herstellen. Maar liefst 22.000 helpers, waaronder 7.000 vrijwilligers in totaal zetten zich in voor het onderhoud van paden en hutten.

Al deze mensen onderhouden ook de honderden hutten van de Alpenverenigingen. Dat is fijn, want in de bergen is goed onderhoud aan hutten hard nodig. Zo heeft de grond waarop ze staan vaak last van erosie en zijn er dus aanpassingen nodig. Een likje verf, de installatie van een douche of soms zelfs het verplaatsen van een hele hut.

Arthur von Schmidhaus

Een van de populairste Alpenvereinhutten in de omgeving van Mallnitz is het Arthur von Schmidhaus (2.281m.) in het Dösental. Ten tijde van dit schrijven is het midden november en is deze berghut inmiddels gesloten voor de reguliere wandelaars, maar… het winterraum is wel open! De eerste sneeuw is net gevallen en boven de 1.500 meter ligt er al zeker 30 centimeter dus om bij het Schmidhaus te komen, wordt lastig. Dus besluiten we eind van de middag te vertrekken zodat we in het donker naar boven moeten! Een beetje extra uitdaging kan geen kwaad, nietwaar.

Klimmen in het donker, door de sneeuw: extra zwaar maar zo tof. En zo pikkedonker tot de eerste sterren zichtbaar zijn en de maan zich langzaam laat zien. En als je dan in de berghut aankomt… Jägermeistertje, vuur opstoken en geniesse van de warmte, het knetteren van het vuur en natuurlijk van het fijne, doch slaperige gezelschap van @shannonmox. Het winterraum van het Schmidhaus is de gehele winter geopend en zo zijn er meer berghutten van de Alpenverein waar je na een zware toch op adem kunt komen. Absolute aanrader!

Het Schmidhaus bestaat al een tijdje: in 1905 verwierf de PES-sectie Graz een stuk grond aan de Dösener See, waarop de eerste hut in 1910/11 werd gebouwd en op 9 juli 1911 werd ingehuldigd. De bouw werd mogelijk gemaakt door een dikke erfenis van Arthur von Schmid, directeur van de handelsacademie van Graz en naamgever. Schmidhaus is inmiddels meerdere malen verbouwd en uitgebreid, onder andere in 1927, 1930, 1978/79 en 2008. Recentelijk is er een nieuw terras en een wintertuin met klimwand bijgekomen. En dat alles mede dankzij de NKBV en de samenwerking met de Alpenverein.

Onderhoud

Voor werk aan het onderhoud van de paden word ik betaald door de Alpenverein, sectie Mallnitz. Maar de ‘padenwacht’ is vooral zo veel mogelijk op eigen initiatief de bergen intrekken en daarbij alle schade of eventuele gevaarlijke situaties vastleggen. Ik ga dan ook regelmatig de paden op – en af – die afgesloten zijn voor publiek. Dat heeft zo z’n voordelen: je komt niemand tegen. De nadelen mogen duidelijk zijn: soms zijn hele stukken pad weggeslagen door storm- en/of lawineschades. Het is dus ook vaak klimmen en klauteren over rotsen en bomen en vaak verdwaal je omdat niet alleen de paden zijn weggeslagen, maar daarmee ook de markeringen. Belangrijker is nog heel goed in te schatten wanneer het te gevaarlijk is om verder te gaan. Gelukkig gaat dit meestal goed, op wat blauwe plekken en schaafwonden na en kan ik bij thuiskomst regelen dat we met andere Alpenvereinleden de gemelde schades gaan repareren zodat de paden weer vrijgegeven kunnen worden.

Korting

Tot slot: KORTING! BARGAIN! RABATT! Als NKBV-lid draag je jaarlijks bij aan het Gegenrecht Fonds. Een fonds waar vanuit paden en hutten in de Alpen worden opgeknapt en verduurzaamd. Ook afgelopen jaar is gewerkt aan onder andere het vergroenen van de berghutten.

Ben je lid van de NKBV? Dan ontvang je tot 50% korting op je overnachting in een Alpenverenigingshut in de bergen. Maar er zijn nog veel meer voordelen te behalen met je ledenpas. Op de site van de NKBV kun je precies lezen hoe en waar je korting op krijgt.

Heel veel plezier tijdens je volgende huttentocht!

Omdat, uiteindelijk, u zich niet de tijd zult herinneren die u op kantoor hebt doorgebracht of met het maaien van uw gazon. Beklim daarom die verdomde berg. ~ Jack Kerouac, Amerikaans schrijver 1922-1969

 

tell me more

Enter your details below and learn about all the perks you get by The Edge Adventures.