Aardbeving in Mallnitz, waitwut?
Dinsdagavond, 2 november. Het is 20:26 uur en ik zit aan mijn eettafel een stukje te tikken. Het is muisstil, ik heb geen muziek aan en de ramen zijn gesloten want de nachtvorst heeft zijn intrede gedaan (koud!), dus ik hoor ook het stromen van de bach niet.
En dan opeens een enorme klap! Alsof er op de verdieping onder mij iets naar beneden stort. Een volle kledingkast die omvalt. Of een auto die het pand binnenrijdt. Dat waren althans zo’n beetje de eerste gedachten die ik had na die enorme klap, gevolgd door een paar seconden van een bijzondere rommelende trilling.
In de groepsapp volgen al snel de eerste berichten:
“Liet jij iets vallen?”
“Hoorden jullie dat ook?”
“Het leek wel een aardbeving!”
Haha! Een aardbeving, yeah right. We zitten in de Oostenrijkse Alpen, niet in aardbevingenwalhalla Japan. Ondertussen zie ik buiten de overbuurman met zijn zaklamp de muren van zijn hotel controleren. En er komt nog een appje binnen:
“Ja, het was een aardbeving!”

Epicentrum aardbeving Mallnitz
De dorpstamtam doet zijn werk: er was een aardbeving. Oké. Interessant. Ik schuif mijn werk aan de kant en ga op zoek naar meer informatie. En jawel hoor. Op 9km. afstand van het dorpscentrum van Mallnitz, ongeveer bij één van Mallnitz’ drieduizenders de Säuleck in de buurt, was er op 6km. diepte een aardbeving met een kracht op de schaal van Richter van 2.8. De exacte breedte- en lengtegraad van het epicentrum is 47°N / 13.28°E, dit alles gemeten door de Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik.
De enige aardbeving die ik ooit heb meegemaakt was die van 2004, in Australië. En daar hebben we toen eigenlijk niets van gemerkt: we werden gewaarschuwd dat er kans was op een tsunami – waarvan we toen niet eens wisten wat dat was – en met een beetje verbeelding waren de golven iets wilder en iets hoger, maar dat was het. Van de ramp die zich op dat moment voltrok met de allesverwoestende tsunami die Zuid-Oost Azië trof, waren we nog ongewis. (lang leve het vrijwel social media-loze tijdperk)
Maar dit fenomeen is echt helemaal nieuw voor mij. Aardbevingen in de Alpen. Terwijl het anderzijds hartstikke logisch is.
Wiki: Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort. Het denkbeeldige punt waar de beving ontstaat, het zwaartepunt van de energiedichtheid, heet het hypocentrum. Het punt aan het aardoppervlak daar loodrecht boven wordt het epicentrum genoemd. Een lijn van gelijke bevingsintensiteit rond een epicentrum heet een isoseist. Seismologie is de wetenschap van aardbevingen. Tijdens een aardbeving treden tribo-elektrische effecten op in de vorm van lichtflitsen.
En hoe kun je die informatie terugvoeren naar een bevend Mallnitz? Welnu, de aardbevingen in dit gebied worden veroorzaakt door platentektoniek: een schamele 5 miljoen jaar geleden botsten de Afrikaanse plaat en de Euraziatische plaat op elkaar, waardoor de Alpen zijn ontstaan. Simpelweg omdat die aardplaten tegen elkaar opschuurden, de hoogte in.
Die twee platen komen in het Middellands Zeegebied bij elkaar, met als middelpunt Italië. De Afrikaanse plaat zakt in het zuiden van Europa onder de Euraziatische, en dat veroorzaakt regelmatig aardbevingen. Vandaar ook dat Italië – als hypocentrum – regelmatig zware aardbevingen te verduren krijgt.
Elke plaat heeft ook breuklijnen en een grote breuklijn loopt bijvoorbeeld over de Alpen: et voilà, dat veroorzaakt met enige regelmaat dus aardbevingen in Mallnitz en omgeving!